
Communitylid
Somaya Moll
Mijn drive om bij te dragen aan een betere wereld is al vroeg ontstaan.
In deze serie interviews gaan we in op de inspiratiebronnen, ervaringen, tips en aanbevelingen van It’s up tot us-community-leden. We bevragen hen over hun spark, en hoe zij daarmee mensen en zaken in beweging zetten en houden. In deze tweede aflevering is het woord aan Somaya Moll, politicoloog en sociaal ondernemer.
Somaya is directeur van drie bedrijven en zij heeft zo’n 50 medewerkers in dienst. Als sociaalondernemer, politicoloog, internationaal expert voor de VN en top executive coach houdt Somaya Moll zich bezig met de persoonlijke en economische ontwikkeling van mensen, bedrijven en landen. Als VN-expert doet zij dat sinds 2009 wereldwijd en als sociaal ondernemer sinds 2006 in Nederland. Somaya helpt mensen en bedrijven om bewust leiderschap oftewel ‘playful leadership’ in praktijk te brengen.
Hoe is je persoonlijke spark ontbrand?
'Een echte spark kreeg ik als projectmanager van een landelijk project in Tanzania, waar ik concreet heb bijdragen aan werkgelegenheid in het MKB onder afgestudeerden en daarmee ook aan de MKB-ontwikkeling in Tanzania. Mijn drive om bij te dragen aan een betere wereld is al vroeg ontstaan. Zo zette ik mij tijdens mijn studietijd al in voor het begeleiden van vluchtelingen. Ook bied ik met één van mijn bedrijven, Moll Academy BV, al negentien jaar betaalbare onderwijsdiensten (zoals taalles, studievaardigheden, huiswerkbegeleiding) voor een breed publiek, waaronder kansarme jongeren. Daarnaast leerde ik bij de VN in onder andere Afrika als projectmanager van grootschalige economische ontwikkelingsprojecten hoe de wereld écht werkt wat betreft economische ongelijkheid en geopolitiek…'
Hoe geef je verder invulling aan je spark als versneller vanuit It’s up to us?
'In mijn werk richt ik me op bewust leiderschap en hoe je dit vertaalt in de praktijk, Met name in het bedrijfsleven, omdat ik denk dat dit cruciaal is om als maatschappij verder te kunnen. Het gaat daarbij om bewustwording: meer zelfkennis ontwikkelen, uit de eigen bubbel stappen en meer vanuit het hart en vertrouwen handelen. Om zodoende antwoord te vinden op de vragen: Hoe verhoud ik me als bedrijf tot de maatschappij om mij heen? Hoe kan ik me (nog) maatschappelijk(er) positioneren en draag ik bij aan een betere wereld?
Er kan soms te veel vanuit angst of het willen vasthouden aan het oude, bekende worden gehandeld. Begrijpelijk, maar zonde. Het vergt in zo’n geval lef van de CEO om te zeggen: we gaan dit gewoon doen! Gedurfde keuzes maken en je echt aanpassen aan de maatschappij om je heen. Dat is uiteindelijk de sleutel tot overleving voor praktisch alle bedrijven. Lef bijvoorbeeld om andere businessmodellen te gebruiken, waarin meer waarde wordt gecreëerd voor je eigen mensen, je klanten en de wereld om je heen. In die zin is het heel hoopvol dat CSRD*-rapportages verplicht zijn voor bedrijven, omdat het echt aanzet tot nadenken over duurzaamheidsfactoren in plaats van louter focussen op winst. Overigens kun je alsnog prima een rendabele business draaien mét sociaal oogmerk – dat bewijs ik al 19 jaar.
De spannende vraag daarbij is natuurlijk: leuk allemaal in theorie, maar hoe doe je dat? Allereerst door je eigen ego apart te zetten en met een open blik de mensen en wereld om je heen echt willen begrijpen. Eerlijkere supply chains en betere lonen zijn in the long run sowieso beter en slimmer, want duurzamer voor mens en natuur. Alleen, dat vergt wel een langetermijnvisie en veel bedrijven laten zich nog te veel leiden door aandeelhouders en de korte termijn. Zonde en onhoudbaar.
Initiatieven als Sparks on fire van onze community It’s up to us ‘are right up my alley’; er zijn veel problemen dan wel crises, maar wat gaan we er met z’n allen aan doen?! Daar zijn dit soort initiatieven zeer voor nodig. De events van de community dragen hier tot nu toe mooi aan bij. En verder kijk ik ernaar uit wat de community nog meer kan en gaat ontwikkelen in de toekomst!'
​
* Corporate Sustainability Reporting Directive
Tips van Somaya
Welke tips heb je voor (leden van) de community om hun spark te versterken?
'De boeken ‘Shock doctrine’ en ‘No is not enough’ van Naomi Klein. We weten van veel dingen wat er aan schort, maar veel interessanter is de vraag: hoe kunnen we het oplossen en wat gaan we er concreet aan doen? Naomi Klein gaat daar in ‘No is not enough’ op in. In ‘Shock doctrine’ laat ze goed zien hoe wij in een staat van angst (shock) worden gehouden in tijden van (zogenaamde) crises, waarin extreme beleidsmaatregelen worden genomen. We kunnen er bewust voor kiezen niet vanuit angst te leven, maar vanuit vertrouwen.
Daphne Laan heeft een mooi initiatief opgezet: Planetir. Gericht op changemakers wereldwijd. Ze zou een mooi inkijkje kunnen geven in hoe zij hiertoe is gekomen en hoe wij daarvan kunnen leren als community.'